Mówi się przeważnie o produktach, których należy unikać w trakcie noszenia dziecka pod sercem. Chodzi przede wszystkim o alkohol, napoje w których składzie występuje kofeina oraz owocach morza. Co jednak powinno zagościć w diecie, aby dziecko rozwijało się prawidłowo? Przekonaj się już teraz.

Najważniejsze produkty w diecie

Kobieta ciężarna powinna sięgać po fasolę, gdyż jest ona cennym źródłem żelaza. Oprócz tego zawiera wszystkie potrzebne witaminy, składniki odżywcze oraz mineralne, których potrzeba do właściwego funkcjonowania organizmu. Aby uniknąć wzdęć należy ją moczyć przez całą noc. Warto przygotowywać z niej zupy, wegetariańskie gulasze oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe.

W ciąży nie może również zabraknąć wołowiny. Jest to związane z tym, że w stanie błogosławionym nietrudno jest o nabycie anemii, co przekłada się nie tylko na problemy zdrowotne kobiety, ale stan ten oddziałuje również na układ krwionośny pociechy. Właśnie dlatego produkty bogate w żelazo są jak najbardziej polecane. Wołowinę należy spożywać codziennie.

Na trzecim miejscu uplasowały się zboża, które występują w produktach pełnoziarnistych. Wpływają one bardzo dobrze na rozwój dziecka, gdyż zawierają żelazo oraz bardzo potrzebny kwas foliowy.

Należy jeść także mięso z indyka oraz kurczaka. Najlepiej, żeby spożywać je bez skóry, która nie dostarcza cennych składników odżywczych, a jest jedynie źródłem dodatkowych kalorii. Mięso zawiera białko oraz oczywiście żelazo.

Dieta kobiety w ciąży musi zawierać ryby. Łosoś powinien gościć na talerzu najczęściej. Przede wszystkim jest to związane z występującym w nim wapniem, który sprawia, że układ kostny dziecka rozwija się prawidłowo. Surowy oraz wędzony łosoś powinien pójść w odstawkę, najlepiej spożywać go w wersji gotowanej na parze.

Jajka to kolejny produkt, który musi na stałe zagościć w menu kobiety spodziewającej się dziecka. W tym miejscu warto zaznaczyć, że surowe bądź niedogotowane jajko nie wchodzi jednak w rachubę. Jest to związane z możliwością zarażenia się salmonellą. Nie ma lepszego śniadania dla przyszłej mamy. Jajko ugotowane na twardo oraz pieczywo pełnoziarniste dostarczy wszystkich potrzebnych dziecku oraz kobiecie składników odżywczych.

W ciąży należy jeść orzeszki ziemne, gdyż są one źródłem kwasu foliowego. Kwas ten odgrywa bardzo ważną rolę, gdyż zapobiega wadom wrodzonym powiązanym z układem nerwowym, a także istnieje większe prawdopodobieństwo na donoszenie ciąży. Orzeszki ziemne mogą być zarówno spożywane na surowo, jak i w postaci masła orzechowego.