Problemy z oddawaniem stolca ma wiele dzieci, co jest w większości przypadków efektem niewłaściwej diety. W związku z tym niewielkie zmiany w życiu są w stanie przynieść ogromne postępy. Warto tylko wiedzieć co zrobić.

Podstawowe zasady w walce z zaparciami

Oddawanie stolca rzadziej niż co 3 dni, długie posiedzenia, a nawet ból to wszystko objawy zaparć. Dolegliwość ta dotyczy wielu dzieci, gdyż statystyki pokazują, że 1 na 3 dzieci zmaga się z tym problemem. Rozumie się przez to niemowlęta, ale także nastolatki. W przypadku pojawienia się w stolcu krwi konieczna jest bardzo szybka reakcja ze strony rodziców oraz lekarza.

Jednakże zamiast siedzieć z założonymi rękami i pozwolić dziecku na męczenie się w trakcie wypróżniania warto skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Przede wszystkim należy wzbogacić dietę w błonnik, czyli przejść na dietę określaną jako bogatoresztkowa. Oprócz błonnika konieczne jest podawanie dziecku sporych ilości płynów w formie naparów ziołowych oraz wody. Błonnik w połączeniu z cieczami nie trawi się tak szybko i ma możliwość wiązania wody w przewodzie pokarmowym. Skutkiem takich procesów zwiększa się objętość kału. To jednak nie jedyna zmiana, która jest w stanie przynieść całkiem sporą poprawę. Warto wspomnieć o zmniejszeniu ilości produktów mącznych, słodkości oraz mięsa. Wszystkie wymienione produkty wpływają negatywnie na wypróżnianie się, dlatego trzeba dokładnie przyjrzeć się temu co ląduje na talerzu pociechy.

Niegazowana woda sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż soki oraz woda z gazem. Należy maksymalnie zwiększyć jej ilość, ale nie należy przymuszać do jej picia, gdyż wpłynie to negatywnie na nastawienie dziecka oraz jego samopoczucie.

Inne zasady, które przynoszą bardzo dobre rezultaty to picie jednej szklanki przegotowanej wody przed posiłkiem. Oprócz tego śniadanie oraz deser powinny stanowić tylko i wyłącznie owoce, które pobudzają organizm do szybszego usuwania stolca. Dobrze sprawdzą się suszone owoce, płatki owsiane, musli oraz brązowy ryż – warto wprowadzić je do menu i spożywać jak najczęściej. Kiedy chodzi o przygotowanie obiadów i kolacji, należy gotować na parze jak najwięcej brokułów, marchewki oraz kasz gruboziarnistych. 2 łyżki otrębów to absolutne minimum, które należy spożywać każdego dnia, gdyż przyniesie to sporą poprawę stanu zdrowia. Należy ograniczyć przyjmowanie ziemniaków, pieczywa oraz cukru, który znajduje się w napojach, słodkościach, sokach oraz ciastach.

Z błonnikiem nie należy na początku przesadzać, gdyż organizm musi się do niego stopniowo przyzwyczaić.