Wiele mitów na temat mleka krowiego zostało już obalonych. Nie ma jednak wątpliwości, że nie stanowi ono najlepszego wyboru zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Są zdecydowanie lepsze zamienniki zapewniające zdrowe i mocne kości. Czy kozie mleko w proszku jest jednym z nich?

Kozie mleko w proszku — czy warto?

Wiemy już, że krowie mleko powinno raczej pójść w odstawkę. Przede wszystkim ze względu na fakt, że nie jest dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Mleko pochodzące od kozy ma tak samo wielu fanów, jak i wrogów. Jest to związane przede wszystkim ze specyficznym zapachem i smakiem. Jednak wielu nazywa go eliksirem zdrowia i nie bez powodu. Kozie mleko w proszku  jest podobne do mleka z piersi kobiety, dlatego jest szczególnie rekomendowane dla dzieci.

Na uwagę zasługuje jego lekkostrawność, gdyż jest trawione przez 20 minut, a nie kilka godzin tak, jak mleko pochodzące od krów. W odmianie koziej nie znajdziemy laktozy ani kazeiny – to dwa białka, które występują licznie w mleku krowim i są przyczyną alergii pokarmowych. Kozie mleko w proszku jest dedykowane alergikom. Zarówno białka, jak i tłuszcze występujące w odmianie koziej różnią się od krowiej.

Kozie mleko ma zdecydowanie więcej wapnia, fosforu, magnezu oraz kwasu linolowego. Ilość potasu jest dwa razy większa, a selenu jest prawie 30% więcej niż w odmianie krowiej. W mleku pochodzącym od kozy występuje sporo kwasu foliowego, który jest bardzo zdrowy i ważny w życiu dzieci.

W mleku kozim znajdują się oligosacharydy inaczej nazywane probiotyki, mające duży wpływ na rozwój flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na dobre samopoczucie i zdrowie. Ta odmiana ma również kwasy tłuszczowe Omega-6. To doskonały napój dla osób zmagających się z anemią, gdyż ma wpływ na przyswajanie żelaza. Jeżeli ta kwestia nie zostanie wyrównana, ryzyko zmagania się z niedokrwistością jest bardzo wysokie. Problemem jest także regeneracja hemoglobiny.

Kozie mleko w proszku  ma większą wartość odżywczą niż odmiana pochodząca od krów. Dodatkowo dostarcza do organizmu aminokwasów egzogennych stymulujących pracę układu nerwowego oraz mających bardzo korzystny wpływ na cały organizm.

Regularne spożywanie przyczynia się do odkwaszenia organizmu, zabezpieczenia przed szkodliwymi mikroorganizmami i wsparcie przy zaparciach.