Produkty pszczele mogą być stosowane m.in. w przemyśle żywnościowym, kosmetycznym czy farmaceutycznym. Jedną z najbardziej cenionych wartości produktów pszczelich jest to, iż cechują się one właściwościami antybiotycznymi oraz wzmagającymi odporność organizmu. O układ odpornościowy warto dbać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, w którym częstość infekcji zwiększa się znacząco, ale tak naprawdę należy o nią dbać przez cały rok. Jaki wpływ na organizm ma pyłek pszczeli inne pszczele produkty na organizm człowieka?
Pyłek pszczeli – jakie wykazuje działanie na organizm?
Pyłek pszczeli to zbierany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Do ula dostarczany jest w formie małych granulek. Dostarcza minerałów, witamin, aminokwasów oraz związków biologicznie aktywnych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwpasożytniczym i przeciwbakteryjnym. Cechuje się działaniem wzmacniającym cały organizm. Profilaktyczna dawka pyłku pszczelego wynosi 20 g/dzień. Istotne, aby nie dodawać go do gorących potraw. Najlepiej rozdrobnić go w moździerzu i kolejno przygotować napar z ciepłą wodą, albo przygotować z nim np. koktajl, posypać owsiankę czy sałatkę.
Pierzga – dlaczego warto wdrożyć ją do swojej diety?
Pierzga powstaje na skutek wymieszania w ulu pyłku kwiatowego z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczoły. Przekształcenie pyłku w warunkach beztlenowych sprzyja fermentacji mlekowej, która jest procesem wzbogacającym pierzgę o m.in. składniki o działaniu przeciwutleniającym. Cechuje się większym potencjałem antybakteryjnym niż pyłek pszczeli. Poza wzmocnieniem odporności pierzga może być wykorzystywana do regulacji pracy przewodu pokarmowego.
Kit pszczeli – co warto o nim wiedzieć?
Kit pszczeli (propolis) produkowany przez pszczoły z substancji żywicznych, smolistych, balsamicznych pochodzących z pąków roślinnych. Związki w nim zawarte są dość zróżnicowane. Wykazuje właściwości bakteriostatyczne (hamujące rozwój mikroorganizmów), grzybiczo- i bakteriobójcze orz odkażające. Przeważnie produkowany jest z niego ekstrakt alkoholowy, który później przeznaczony może być do bezpośredniego spożycia, czy też wykorzystany celu wytworzenia kremów, maści. Propolis zaleca się stosować przy stanach nieżytowych górnych dróg oddechowych.
Miody – co go wyróżnia wśród innych produktów pszczelich?
Miody, w kontekście wzmacniania odporności, to najbardziej polecane produkty pszczele, które cechują się najwyższą aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą. Do najbardziej polecanych zaliczane są takie miody jak: gryczany, spadziowy, malinowy, lipowy, nawłociowy oraz miód manuka. Względnie niską aktywnością antybiotyczną cechują się takie miody, jak: akacjowy, rzepakowy czy Mniszkowy. Rekomenduje się spożycie miodu na poziomie 1-2 łyczek stołowych trzy razy dziennie, pilnując, by dzienna dawka miodu nie przekroczyła 120 g/dzień. Miód to doskonałe źródło cukrów prostych, których nadmiar przyczynia się do zwiększenia ryzyka cukrzycy typu II.