Dzisiejsze czasy narzucają bardzo szybkie tempo. Ciągły stres, brak czasu czy złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do licznych chorób. Jednym ze związków pozwalającym zmniejszyć skutki takiego życia jest karnozyna. Poznajmy ten interesujący związek nieco bliżej.

Fascynujące działanie tego związku

Karnozyna to substancja, z której zbudowane są mięśnie. Może stanowić aż do pół procenta ich całkowitej masy. Głównym jej zadaniem jest doprowadzenie energii w odpowiedniej ilości. Jest to jeden z kluczowych związków dostarczanych do organizmu. Dzięki niemu proces starzenia zachodzi o wiele wolniej. Przyczynia się do zwiększonego metabolizmu, a także zapobiega lub eliminuje niektóre choroby. Ma także pozytywny wpływ na działanie białek, ponieważ blokuje lub całkowicie eliminuje reakcje chemiczne przyczyniające się do ich złego funkcjonowania. Dietę bogatą w ten związek powinny rozważyć osoby z wysokim ciśnieniem, gdyż prowadzi on do wyregulowania za wysokich wartości. Ma zbawienny wpływ na układ nerwowy i przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu.

Naturalne źródło karnozyny

Jedząc czerwone mięso, dostarczamy do organizmu ten wspaniały związek. Podczas jednego posiłku można dostarczyć nawet 250 mg. Niestety każdy człowiek posiada enzym karnozynazy niszczący dostarczany związek, dlatego jedzenie jest niewystarczającym źródłem. Warto rozważyć dodatkowe suplementowanie w granicach 1000 mg każdego dnia. Wówczas enzym zostaje zablokowany, a karnozyna może działać cuda w naszym ciele.

Jakie są jej właściwości?

Wśród wielu pozytywnych właściwości karnozyny na wyróżnienie zdecydowanie zasługuje działanie antynowotworowe. Obniża prawdopodobieństwo uszkodzenia DNA mogące przyczynić się do zniszczenia komórek. Hamuje także rozprzestrzenianie się chorego miejsca, ponieważ pozbawia je energii niezbędnej do rozwoju. Dzięki temu prawdopodobieństwo przerzutów jest mniejsze. Co więcej, chroni przed chorobą Parkinsona i Alzheimera, obniża poziom cukru we krwi, chroniąc przed cukrzycą 2 typu. Wspomaga pracę nerek minimalizując poziom oksydantów. Dodatkowo przyczynia się do usuwania metali ciężkich. Mając na uwadze jej właściwości, można ją nazwać substancją XXI wieku. Jednakże ilości dostarczane wraz z czerwonym mięsem są niewystarczające, dlatego warto pomyśleć o dodatkowej suplementacji.