Niektóre produkty i składniki mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i pobudzają szare komórki. Stres, zmęczenie, brak koncentracji mogą być niwelowane odpowiednią dietą. Co jeść, by praca mózgu była wydajniejsza?

W jakim stopniu dieta przekłada się na sprawność naszego mózgu?

Dieta może wpływać na nasze samopoczucie czy poziom energii, a przez to na sprawność mózgu. Bardzo często spotykam się ze zmęczeniem po posiłku, najczęściej po obiedzie. Jest to związane z kompozycją posiłku, ale czasami także z samym zdrowiem metabolicznym (insulinooporność, hipoglikemia reaktywna). Odpowiednia podaż energii, ilość posiłków, odżywczość diety — wpływają na to, żebyśmy mieli stały poziom energii i dobre samopoczucie przez cały dzień. Niewłaściwie dobrana dieta może powodować zmęczenie w ciągu dnia, ale także długofalowo — niedobory, stany zapalne, co przekłada się na poziom energii, pracę i strukturę mózgu, ale także na nastrój.

Jakie składniki pobudzają mózg do pracy?

Wiele składników diety wpływa korzystnie na strukturę i pracę mózgu. Warto tutaj wymienić przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziemy w rybach, owocach morza, olejach tłoczonych na zimno (np. lnianym czy rzepakowym), orzechach, ale także w mięsie. Bardzo korzystne dla naszego zdrowia i mózgu są także jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9, które znajdziemy np. w oliwie z oliwek czy awokado. Świetne działanie mają także polifenole, np. te zawarte w borówkach, malinach, jagodach itp. Ogólnie owoce i warzywa to praktycznie zawsze podstawa zdrowej diety, także dla mózgu. Bardzo zdrowym dodatkiem będą także różnego rodzaju przyprawy, np. kurkuma, szafran, zioła prowansalskie czy wiele innych. Kawa, różnego rodzaju herbaty, kakao — to napoje, które bardzo korzystnie wpływają na pracę i zdrowie mózgu.

Jakie objawy świadczą o tym, że nasz mózg nie jest dostatecznie odżywiony?

Tak naprawdę wszystkie objawy związane z kiepskim samopoczuciem, nastrojem i poziomem energii. Zmęczenie, słaba regeneracja, brak motywacji. Zły nastrój, negatywne myśli. Wszystkie te objawy mogą być związane z niedostarczaniem mózgowi odpowiednich składników odżywczych, których jest bardzo wiele: aminokwasy, odpowiedni poziom glukozy witaminy i składniki mineralne, odpowiednie nawodnienie, ale także dotlenienie mózgu.

Firmy cateringowe – gwarancja diety bogatej w składniki odżywcze niezbędne dla odpowiedniej pracy mózgu

Firmy cateringowe są niezwykle wartościowym wsparciem dla osób pragnących zadbać o swoje zdrowie i efektywność w pracy. Zapewniają one nie tylko wygodę, ale także gwarancję diety bogatej w składniki odżywcze, niezbędne dla odpowiedniej pracy mózgu. Dzięki specjalnie opracowanym menu, dostosowanym do indywidualnych potrzeb, firmy cateringowe dbają o zapewnienie odpowiedniej dawki witamin, minerałów i innych składników, które wpływają pozytywnie na koncentrację, pamięć oraz ogólną sprawność umysłową.